Składniki :
- 3 kg ogórków nasienników
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1¹⁄³ szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 1-2 łyżeczki sosu paprykowego TABASCO (bardzo ostre!) lub 5 łyżek musztardy
Wykonanie:Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz musztardy lub sosu tabasco gotujemy razem. Gdy zalewa lekko się ostudzi dodajemy 1 łyżeczkę tabasco, jeżeli chcemy mieć pikantne pikle lub 5 łyżek musztardy dla wersji o smaku łagodnym. Całość zalewy dokładnie mieszamy, szczególnie po dodaniu musztardy. Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.