Składniki:
ciasto:
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych migdałów
0,75 kostki masła
8 łyżek cukru pudru
jajko
listki mięty
szczypta soli
1/2 szklanki suszonych wiśni
bita śmietana:
1/2 szklanki śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy limonki
skórka z limonki
mięta do przybrania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta połącz w mikserze. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 1 cm. grubości. Za pomocą kieliszka lub foremki wytnij ciasteczka. Blachę oprósz mąką i ułóż na niej ciasteczka. Piecz je w 220 stopniach przez 10 minut. W misce ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Na koniec dodaj skórkę z limonki. Upieczone i wystudzone ciasteczka udekoruj bitą śmietaną i listkami świeżej mięty. Smacznego!