Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
filet z pstrąga ok. 300 g
300 g ugotowanych buraków
małe opakowanie serka koziego
jabłko
2 łyżki masła
sok z połowy cytryny
świeży tymianek
pieprz mielony
czarnuszka


sos koperkowo - cytrynowy:
sok z 3 cytryn
1/2 łyżki masła
2 żółtka
łyżeczka miodu
świeży koperek


Przygotowanie:
Kawałki fileta, masło i sok z cytryny zmiksuj w blenderze. Do masy z pstrąga dodaj pokrojone w drobną kostkę buraki, serek kozi, starte jabłko i posiekany świeży tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i wytnij z niego trójkąty.Na środek każdego trójkąta nałóż farsz. Boki złóż do środka i zwiń. Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz je w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Sok, masło, zółtka i miód połącz w misce. Wstaw miskę do kąpieli wodnej i mieszaj cały czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a sos zgęstnieje. Do gotowego sosu dodaj posiekany koperek. Rogaliki podawaj z sosem. Smacznego!