Składniki:
2 tortille
170 g ugotowanej czerwonej fasoli
sok z cytryny
2-3 łyżki oliwy
pół cebuli
2 surowe polskie kiełbaski
łyżeczka sezamu
cebula czosnkowa
Sos z mango:
cebula
2 ostre czerwone papryczki chili
2 zielone papryczki
3 ząbki czosnku
olej
puszka pulpy z mango
sok i skórka z limonki
jabłko
garść świeżej kolendry
sól
Przygotowanie:
Przygotuj pastę z fasoli. W misce rozgnieć tłuczkiem ugotowaną fasolę. Dopraw ją sokiem z cytryny, oliwą i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i cienkie usmażone plastry kiełbasy z sezamem. Placek tortilli posmaruj pastą i przykryj drugim plackiem. Quesadillę wrzuć na patelnie niech się zrumieni z dwóch stron. Idealnym dodatkiem do quesadilli będzie ostry sos z mango. Cebulę drobno posiekaj. Papryczki pokrój na małe kawałki. W garnku podsmaż najpierw cebulę potem papryczki i czosnek. Warzywa podlej małą ilością oleju i mieszaj żeby się nie spaliły.
Do garnka wlej pulpę z mango. Dodaj sok i skórkę z limonki, kawałki jabłka i posiekaną kolendrę.
Wszystkie składniki zmiksuj ręcznym blenderem. Sos dopraw solą.
Quesadillę podawaj z sosem. Smacznego!