1 główka sałaty rzymskiej200 g rukoli300 g suszonych pomidorów w oleju2 cebule szalotki1 ząbek czosnku2 łyżki posiekanych listków bazylii4 łyżki octu balsamicznego4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin400 g oczyszczonych kalmarów1 szklanka mąki pszennej1/2 łyżeczki mielonej słodkiej paprykioliwa z oliwek do smażenia2 łyżeczki różowego pieprzusólróżowy pieprzSałatę rzymską i rukolę - umyte i dokładnie osuszone - podziel palcami na mniejsze kawałki i wyłóż na talerze.Przygotuj sos: zmiksuj na jednolitą masę suszone pomidory, szalotkę, czosnek, oliwę, bazylię, sól i pieprz.Wymieszaj w misce mąkę i mieloną słodką paprykę. Umyte i osuszone kalmary pokrój w pierścienie i obtocz w panierce.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kalmary na złoty kolor. Wyłóż łyżką cedzakową na bibułę lub papier kuchenny, by odsączyć z nadmiaru oliwy.Podawaj gorące, ułożone na sałacie. Skrop obficie przygotowanym sosem i posyp różowym pieprzem.Przepis dla 4 osób