11 stycznia 2025
Cytat dnia:
Stojąc w miejscu też można zabłądzić. - Edward Stachura
Przysłowie na dziś:
Święta Honorata figle płata.
Dzień Wegetarian przypada na 11 stycznia (sobota).
11 stycznia urodzili się:
Albert Hofmann (ur. 1906, zm. 2008) - szwajcarski chemik;
Maciej Damięcki (ur. 1944) - aktor filmowy, telewizyjny, teatralny i dubbingowy;
Edyta Bartosiewicz (ur. 1965) - polska wokalistka, kompozytorka, autorka tekstów i producentka muzyczna;
Maciej Pol (ur. 1969) - polski iluzjonista;
Roksana Węgiel (ur. 2005) - polska piosenkarka, autorka tekstów i kompozytorka.
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa jest zbawienna dla jelit.
Ogórkowa, której głównym składnikiem są ogórki kiszone, może się okazać remedium na problemy trawienne. Danie jest bowiem dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, ale także magnez i potas. Dzięki tym składnikom zupa nie tylko wspomaga pracę jelit, ale także zapobiega zaparciom oraz poprawia przemianę materii.
Jednak, aby zachować te wszystkie cenne składniki oraz ich właściwości, należy zwrócić uwagę na temperaturę spożywanej zupy. Ta nie powinna być zbyt wysoka. To właśnie ciepła, lecz nie gorąca ogórkowa może załagodzić dolegliwości związane z przewodem pokarmowym.
Jednak ku niezadowoleniu wszystkich miłośników mięsa, najzdrowszy wariant ogórkowej zakłada gotowanie zupy bez jego użycia. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego może bowiem stanowić obciążenie dla wątroby oraz serca. Zamiast tego źródło tłuszczu w zupie ogórkowej powinny stanowić takie produkty, jak oliwa lub odrobina prawdziwego masła.
Przepis na ogórkową na bulionie warzywnym
Składniki:
1 por;
2 łyżki masła;
2 marchewki;
1 korzeń pietruszki;
kawałek selera;
4 ziemniaki;
6 ogórków kiszonych;
2 litry bulionu warzywnego;
2 liście laurowe;
3 ziarna ziela angielskiego;
sól, pieprz do smaku;
dodatkowo: śmietana, pęczek koperku.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy pokroić pora w drobne paski.
W garnku roztopić masło i wrzucić posiekanego pora. Dusić pod pokrywą ok. 5 min.
Dodać marchew, pietruszkę i seler starte na tarce o grubych oczkach.
Całość chwilę podsmażyć, następnie zalać bulionem.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości na małym palniku.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać ogórki starte na tarce z grubszymi oczkami (razem z zalewą).
Opcjonalnie dodać odrobinę śmietany. Zahartować bulionem i wymieszać w zupie.
Opcjonalnie posypać zupę koperkiem.
-------
![]()