Propolis to inaczej Kit Pszczeli, jest to produkowana przez pszczoły substancja żywiczna o lepkiej konsystencji, powstająca z młodych pąków drzew takich jak brzoza, topola, świerk oraz innych wybranych roślin zielonych. Propolis ma dla pszczół znaczenie budowlane, uszczelniające ale i antyseptyczne. Propolis bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholu oraz wykazuje duże właściwości bakteriobójcze, przyśpiesza gojenie ran oraz wspomaga gojenie ran, wszystko to doskonale kwalifikuje go jako materiał na nalewkę prozdrowotną. Może być także stosowany w przeziębieniach i chorobach gastrycznych oraz dziąseł.Wytwarza się z niego wiele preparatów leczniczych.
Propolis można zdobyć w lokalnej pasiece.
Składniki:

  • 100g Propolisu
  • 0,5l spirytusu
  • 50ml wody


Przygotowanie nalewki na propolisie:
Propolis należy rozdrobnić na mniejsze kawałki np. maszynką mielenia lub blenderem, następnie zalać go wodą i alkoholem, odstawić na tydzień w ciemne chłodne miejsce. Raz na jakiś czas warto poruszać słojem w celu lepszego rozpuszczenia kitu. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do ciemnej butelki, np. kamionkowej.
Nalewka ta może być stosowana w postaci kilku kropel wraz z cukrem lub miodem.
Propolis po dwóch latach nie wykazuje już właściwości leczniczych dlatego należy w tym czasie spożyć.