Składniki
ilość porcji: 16
- Zamarznięta ręka
- 600 ml wody
- 14 g żelatyny w proszku
- 1 lateksowa rękawiczka
- Syrop imbirowy
- 50 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
- 100 g cukru
- 5 goździków
- 2 laski cynamonu
- 125 ml wody
- Poncz
- 2 l schłodzonego soku porzeczkowego (lub innego o ciemnym kolorze)
- 300 ml schłodzonej wódki lub rumu (opcjonalnie)
- 2 l schłodzonej gazowanej wody mineralnej
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 15min. › +1dzień mrożenie › Gotowe w: 1dzień45min.
- Zamarznięta ręka:
- Przygotować przynajmniej dzień wcześniej! Dokładnie umyć i odwrócić na lewą stronę lateksową rękawiczkę.
- Wlać połowę wody do garnka i dodać żelatynę, odstawić na 2 minuty. Następnie podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do reszty wody, wymieszać i przelać do rękawiczki.
- Szczelnie zawiązać rękawiczkę i wstawić do zamrażalnika na 1-2 dni.Syrop:
- Wszystkie składniki na syrop wymieszać w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sitko i odstawić aby ostygło.Poncz:
- W dużej misie lub wazie wymieszać sok z wodą gazowaną i wódką (lub rumem). Dodać połowę syropu, wymieszać i sprawdzić smak. W razie potrzeby dodać więcej syropu.
- Wyjąć rękawiczkę z zamrażalnika i wstawić na kilka sekund do gorącej wody. Odciąć supełek, a następnie ostrożnie zdjąć rękawiczkę. Włożyć rękę do ponczu i podawać.