Składniki

ilość porcji: 16

  • Zamarznięta ręka
  • 600 ml wody
  • 14 g żelatyny w proszku
  • 1 lateksowa rękawiczka
  • Syrop imbirowy
  • 50 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
  • 100 g cukru
  • 5 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 125 ml wody


  • Poncz
  • 2 l schłodzonego soku porzeczkowego (lub innego o ciemnym kolorze)
  • 300 ml schłodzonej wódki lub rumu (opcjonalnie)
  • 2 l schłodzonej gazowanej wody mineralnej


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 15min. › +1dzień mrożenie › Gotowe w: 1dzień45min.

  1. Zamarznięta ręka:

  2. Przygotować przynajmniej dzień wcześniej! Dokładnie umyć i odwrócić na lewą stronę lateksową rękawiczkę.
  3. Wlać połowę wody do garnka i dodać żelatynę, odstawić na 2 minuty. Następnie podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do reszty wody, wymieszać i przelać do rękawiczki.
  4. Szczelnie zawiązać rękawiczkę i wstawić do zamrażalnika na 1-2 dni.Syrop:

  5. Wszystkie składniki na syrop wymieszać w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sitko i odstawić aby ostygło.Poncz:

  6. W dużej misie lub wazie wymieszać sok z wodą gazowaną i wódką (lub rumem). Dodać połowę syropu, wymieszać i sprawdzić smak. W razie potrzeby dodać więcej syropu.
  7. Wyjąć rękawiczkę z zamrażalnika i wstawić na kilka sekund do gorącej wody. Odciąć supełek, a następnie ostrożnie zdjąć rękawiczkę. Włożyć rękę do ponczu i podawać.