Likier jajeczny
Składniki:
1 laska wanilii
400ml mleka
250g cukru
8 żółtek
250ml białego rumu (54% u mnie 37,5%)
pomarańcza
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy, na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
Resztę cukru i żółtka ubić na parze na puszystą masę. (Ubijać co najmniej 5 min).
Dalej miksując, dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Kolejno przecedzić przez sitko i pozostawić na 30min., aby masa ostygła.
Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo rum.
Gotowy likier przełożyć do butelek, zamknąć i wstawić do lodówki.
Uwaga: Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml.
Smacznego .