Wino z dyni

Składniki:
2.5 kg obranej dyni
1 kg jabłek
4 l wody
20 g drożdży
1kg cukru
drożdże szlachetne
pożywka
Sposób przygotowania:
Dynie i jabłka miażdżymy na papkę.
Zalewamy 3l wrzącej wody.
Czekamy do wystygnięcia.
Wodę wlewamy do gąsiora.
Wyciskamy papkę.
Sok wlewamy do gąsiora.
Zagotować wodę z cukrem.
Wlać do gąsiora.
Dodać rodzynki, drożdże, pożywkę zgodnie z proporcjami na opakowaniu.
Zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
Odstawić w ciepłe miejsce.


Przy wlewaniu roztworu pamiętajmy o tym aby go wystudzić do temperatury pokojowej.

Fermentacja:
Gdy przestaną wypływać bańki gazu, a drożdże i szumowiny opadną na dno gąsiora zlewamy wino do butelek.
Smacznego!

Uwagi:
Spożywać po pełnym sklarowaniu.
Do przygotowania można użyć zwykłych drożdży lecz może pojawić się ich posmak w winie.