Nalewka z zioła angielskiego
Skład:
2dag ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
2g imbiru
1l spirytusu
1l wódki
skórka z pomarańczy/małe kwaśne 2 pomarańcze
Dwa dekagramy ziela nagielskiego i cztery zarenka czarnego pieprzu roztłuc na grube kawałki (najlepiej za pomocą tłuczka) i wrzucić do słoja. Dodać mały kawałek świeżego pokrojonego imbiru (2 gramy) i dwie gorzkie małe pomarańczki, można je zastąpić skórką z jednej pomarańczy (dobrze wyszorowanej ze środków konserwujących) cienko okrojonej, tak, żeby nie było na niej białego miąższu. Całość zlać litrem spirytusu oraz litrem wódki. Cłość szczelnie zamykamy na dwa tygodnie i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przefiltrowujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna stać w chłodnym miejscu aby się dobrze przegryzła i straciła ostrość, ale można skosztować jej zaraz po rozlaniu. Zwolennicy słabszych nalewek zastępują spirytus wódką.