Nalewka morelowa
Skład:
1 kg moreli
1 l spirytusu 95%
1 kg cukru
1/2 szklanki brandy
1/2 szklanki wody
pół laski wanilii
Dojrzałe, słodkie morele umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Dodać wanilię i 5 pestek morelowych. Zalać spirytusem i postawić w ciepłym słonecznym miejscu na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, przecedzić i odstawić do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
Pozostawione w słoju morele zasypać cukrem, wstrząsać co 2-3 dni, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Po zlaniu syropu dolewamy do niego uzyskany wcześniej nalew spirytusowy oraz brandy.
Owoce przepłukać wodą, odcisnąć i tą wodę dolać do nalewki.
Nalewkę odstawić na miesiąc do klarowania, po ściągnięciu klarownego płynu pozostałość przefiltrować. Nalewkę rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc.
Zamiast brandy można dolać pół szklanki rumu