Składniki

ilość sztuk: 1 litr

  • 10 niedojrzałych orzechów włoskich w łupinkach
  • 1 l spirytusu
  • 10 łyżek cukru


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › +200dni odstawienie › Gotowe w: 200dni15min.

  1. Orzechy dokładnie umyć, pokroić na połówki lub na ćwiartki wraz z łupinami. Przesypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Zakorkować gąsiorek i odstawić na miesiąc.
  2. Po miesiącu alkohol zlać do butelki, przecedzając orzechy. Orzechy zostawić w gąsiorku i zasypać cukrem. Dobrze potrząsnąć gąsiorkiem, a następnie odstawić na 2 tygodnie, w czasie których cukier ma się rozpuścić.
  3. Po tych 2 tygodniach ponownie przecedzić orzechy, a zebrany sok wlać do butelki z odłożonym spirytusem. Wymieszać, zakorkować i odstawić na co najmniej pół roku.

rada

Jeśli nie chcemy gorzkawego posmaku w orzechówce, można dodać nieco więcej cukru.