Składniki
ilość sztuk: 1 litr
- 10 niedojrzałych orzechów włoskich w łupinkach
- 1 l spirytusu
- 10 łyżek cukru
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › +200dni odstawienie › Gotowe w: 200dni15min.
- Orzechy dokładnie umyć, pokroić na połówki lub na ćwiartki wraz z łupinami. Przesypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Zakorkować gąsiorek i odstawić na miesiąc.
- Po miesiącu alkohol zlać do butelki, przecedzając orzechy. Orzechy zostawić w gąsiorku i zasypać cukrem. Dobrze potrząsnąć gąsiorkiem, a następnie odstawić na 2 tygodnie, w czasie których cukier ma się rozpuścić.
- Po tych 2 tygodniach ponownie przecedzić orzechy, a zebrany sok wlać do butelki z odłożonym spirytusem. Wymieszać, zakorkować i odstawić na co najmniej pół roku.
rada
Jeśli nie chcemy gorzkawego posmaku w orzechówce, można dodać nieco więcej cukru.