Składniki:
0,5 kg mielonej chudej wołowiny
1/2 cebuli drobno posiekanej
2 łyżki siekanej świeżej kolendry
4 szczypty mielonej ostrej papryki
pieprz świeżo mielony
sól
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko rozmącone
1/4 szklanki bulionu wołowego
4 bułki ciabatty
1 duży pomidor bawole serce bez skórki
1 cebula
1 ogórek kiszony
sałata rzymska (kilka liści)
serek naturalny kremowy
Przygotowanie:
Mięso, siekaną cebulę, kolendrę i przyprawy wymieszaj w misce. Dodaj tartą bułkę, jajko i bulion. Wyrób zagniatając ok. 1 minuty, uformuj 4 hamburgery i odstaw na ok. 30 minut, aby się dobrze schłodziły. Hamburgery obsmaż na patelni bez tłuszczu lub grillu i wstaw do piekarnika, aby się dopiekły do ulubionego wysmażenia. Pod grillem piekarnika zrumień przekrojone bułki i posmaruj je serkiem. Na dolną połówkę nałóż sałatę, plastry pomidora, krążki cebuli i plastry ogórka. Na tym ułóż hamburgery, przykryj i podaj.