Składniki



  • 25 sztuk krewetek tygrysich w całości (18-21)
  • sok z jednej cytryny
  • 50g. suszonych pomidorów
  • 50g. kapar z zalewy
  • 50g. czarnych oliwek
  • 2 fileciki anchois
  • 50ml. oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej
  • 100ml. wina białego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łóżka posiekanej bazylii
  • sos wolczester, sos sojowy, ocet balsamiczny do smaku
  • vegeta do smaku,sól morska, pieprz cytrynowy do smaku

Etapy przygotowania

Krewetki oczyszczamy, płuczemy, wkładamy do naczynia, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy połowę ziół, polewamy delikatnie oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy krewetki na1godz. W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, kapary, oliwki.Dodajemy fileciki anchois, Delikatnie podsmażamy, dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką podlewając winem.Wrzucamy posiekaną kolendrę i bazylię, dodajemy masło.Doprawiamy do smaku sosem wolczester, sosem sojowym oraz octem balsamicznym (po kilka kropel).vegette do smaku,solimy, pieprzymy.Dusimy sos kilka minut na średnim ogniu. Rozgrzewamy grilla, smarujemy ruszt oliwą, kładziemy krewetki, grillujemy ok10min z każdej strony. Krewetki porcjujemy na talerze, polewamy sosem, dekorujemy cząstkami cytryny, posypujemy zieloną pietruszką.SMACZNEGO.