Składniki



  • 4 gruszki
  • Sok z ½ cytryny
  • Mix sałat
  • Rukola
  • 150 g sera gorgonzola
  • Garść migdałów w płatkach
  • Łyżka miodu lipowego
  • 1 owoc granatu
  • Łyżka octu z czerwonego wina
  • Łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Szalotka
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Etapy przygotowania

Gruszki przekrajamy na ćwiartki i grillujemy z każdej ze stron ok. 3-4 minuty. Na suchej patelni prażymy migdały, by nabrały złotego koloru. Przygotowujemy dressing dokładnie mieszając miód, ocet, sok z cytryny, drobno posiekaną szalotkę, olej oraz musztardęSałatę mieszamy z pokruszoną gorgonzolą. Posypujemy ją pestkami granatu oraz uprażonymi migdałami. Na każdą porcję wykładamy grillowane gruszki. Tuż przed podaniem solimy, pieprzymy i skrapiamy dressingiem.