Składniki (2-3 porcje):
  • 500 g dowolnej białej ryby np. limanda żółtopłetwa, tilapia lub dorsz
  • 1 cukinia
  • 2 pory
  • oregano, estragon, tymianek, płatki chilli
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos jogurtowy ze szczypiorkiem:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól, czarny pieprz
  • 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:
  • Filety rybne odsącz na papierowym ręczniku i pokrój na kawałki.
  • Cukinię pokrój na krajalnicy na 2-milimetrowe plastry i usmaż na oliwie z oliwek. Odsącz na papierowym ręczniku.
  • Przekrój pory wzdłuż na 2 części, a następnie pokrój na poprzeczne kawałki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć pory, dodaj suszone zioła, płatki chilli i sól i smaż na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
  • W formie ceramicznej ułóż połowę plastrów cukinii, tak aby plastry zachodziły na siebie.
  • Następnie ułóż kawałki ryby uprzednio posypane solą i pieprzem i wyłóż połowę duszonych porów.
  • Wyłóż kolejne warstwy: cukinię, rybę i duszone pory.
  • Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.

Sposób podania:Zapiekankę podawaj z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem mieszając wszystkie składniki sosu.