Składniki:Ciasto:
- 200 g mąki żytniej typu graham
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 7 g (1 torebka) suszonych drożdży
Dodatki:
- 250 g łososia
- zioła włoskie
- oliwa z oliwek
- 200 g szpinaku
- 2 łyżki masła
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki
- 250 g sera ricotta
Opis przygotowania:
- Łososia oprósz solą, pieprzem, ziołami włoskimi. Posmaruj oliwą z oliwek i zawiń w folię. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
- Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodając 5 łyżek ciepłej wody.
- Rozwałkuj ciasto na placek większy niż średnica formy do tarty i wyłóż nim dno formy o średnicy 24 cm.
- Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak i smaż około 5 minut, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem, gałką muszkatołową i natką pietruszki.
- Szpinak wymieszaj z serem ricotta i wyłóż na upieczone ciasto.
- Następnie ułóż kawałki łososia i posyp ziołami.
- Wstaw jeszcze do piekarnika na 5-7 minut.