Kurczak po chińsku z warzywami
Składniki:
- 500 gr piersi z kurczaka bez skóry
- ok. 120 gr pędów bambusa w zalewie
- 2 marchewki
- 1 średnia czerwona papryka
- 2 duże cebulki dymki
- 3 łodygi selera naciowego
- Kilka liści kapusty bok choy
- 4 cm świeżego korzenia imbiru
- Olej arachidowy lub zwykły rzepakowy do smażenia
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 paczka makaronu ryżowego (u mnie ToaTao)
Na marynatę:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzanej
- 1 białko
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
Przygotować marynatę.
W szklanej misce połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Włożyć do marynaty kurczaka, wymieszać tak aby każdy kawałek pokrył się przyprawami. Odstawić na min. 1h lub na noc.
Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, z papryki usuwamy nasiana, imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
Marchewkę, dymkę, paprykę i selera kroimy w średniej grubości, ukośne plasterki. Kapustę kroimy na średnie paski.
Bambus osączamy z zalewy, najlepiej na sitku. Odstawiamy.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju (musi być bardzo gorący), wkładamy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron ok 6-7 min. Kiedy kurczak jest już prawie gotowy wrzucamy do niego warzywa i imbir (bez kapusty), mieszamy dokładnie i smażymy przez 2 min, mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy i gotujemy całość kolejne 2 min. Następnie wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Mieszamy do chwili kiedy sos zgęstnieje, ok. 2 min. Wyłączamy grzanie pod patelnią, wrzucamy kapustę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
W międzyczasie, gotujemy wodę.
Do dużej szklanej miski wkładamy makaron ryżowy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy. Miskę przykrywamy i czekamy 3 min. Odkrywamy, mieszamy makaron. Przelewamy prze sito, pozostawiamy, aby chwilę obciekł.
Makaron dzielimy na porcje, podajemy z przygotowanym kurczakiem i warzywami. Posypujemy świeżą kolędrą lub natką pietruszki.