Ryba pod beszamelem
Składniki na 2 porcje
30 dag ziemniaków
kilka różyczek brokułów
2 porcje ryby
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć i gotować około 20 minut. Również brokuły obgotować około 5 minut. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc. Dolać mleko, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zagotować. Ziemniaki odcedzić, przelać zimna wodą, obrać i pokroić w grubsze plastry. W naczyniu żaroodpornym układać plastry ziemniaków, brokuły i rybę. Całość zalać beszamelem i zapiekać około 10 minut.
Uwaga!
Przed zapiekaniem, można rybę i ziemniaki podsmażyć na patelni.