Schab słodko-kwaśny
Składniki
50 dag schabu,
po 2 papryki czerwone i żółte,
1 cebula,
15 dag zielonej fasolki szparagowej,
4 łyżki oleju,
2 łyżki koncentratu
pomidorowego,
1 kostka bulionowa,
5 łyżek sosu sojowego,
1 mała puszka ananasa w kostkach,
2 łyżki octu winnego,
2 jajka,
5 dag mąki ziemniaczanej sól,
1-2 łyżeczki cukru
Sposob przygotowania
Papryki po usunięciu gniazd nasiennych, i umyciu kroimy w kostkę, cebulę w krążki, a fasolki dzielimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy paprykę, cebulę i fasolkę. Zalewamy kostką rosołową rozpuszczoną w 100 ml wody, dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy, sól i 1 łyżeczkę cukru, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Ananasa osączamy z zalewy i dodajemy do pozostałych warzyw razem z octem winnym. Podgrzewamy przed podaniem. Schab kroimy w kostkę. Każdy kawałek zanurzamy w jajkach roztrzepanych z mąką ziemniaczaną i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Schab układamy na porcji ryżu dekorując warzywami.