Makaron smażony z pieczonym schabem
Składniki
1/2 opakowania makaronu nitki,
40 dag mięsa pieczonego, najlepiej wieprzowego,
2 cebule,
1 mała kapusta pekińska,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka imbiru,
sól,
pieprz do smaku,
olej.
Sposob przygotowania
Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy na nich pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy czosnek, posiekaną kapustę pekińską, kropimy sosem sojowym i smażymy razem przez około 10 minut. Z jajek rozkłóconych z łyżką wody smażymy na oleju omlet. Odkładamy na talerz, a po przestudzeniu kroimy w paski. Na tej samej patelni, po dolaniu oleju, przesmażamy pokrojony w drobne paseczki schab. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy makaron. Chwilę smażymy razem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i przekładamy na półmisek. Na wierzchu układamy uduszone warzywa, a całość dekorujemy paskami omletu. Uwaga: Zamiast zwyklego makaronu można użyć makaronu sojowego lub ryżowego.