Zapiekanka pożywna z kukurydzą

Składniki
25 dag mielonej wieprzowiny
6 kolb kukurydzy
3 cebule
10 dag masła
5 dag rodzynków
4 jajka
3/4 szklanki mleka
sól
pieprz
papryka sproszkowana ostra
kilka zielonych oliwek
Sposob przygotowania

2 jajka gotujemy na twardo i studzimy. Mięso przesmażamy na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą często mieszając. Odstawiamy z ognia i dosypujemy rodzynki, posiekane oliwki, sól i pieprz. Masę układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami jajek na twardo. Przygotowujemy purŽe z kukurydzy. Kolby ścieramy na tarce jarzynowej, a uzyskany miąższ dodajemy do cebulki przesmażonej na łyżce masła. Dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przez kilka minut studzimy, a następnie dokładnie mieszamy z roztrzepanymi 2 żółtkami. Pozostałą z jajek pianę ubijamy na sztywno i dodajemy pod koniec do przyrządzanego purŽe. Zalewamy nim mięso z jajkami w naczyniu do pieczenia, okładamy wiórkami masła i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.