Wołowina w czerwonym winie

Składniki
1/2 kg wołowiny bez kości
cebula
1/2 papryki czerwonej
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
łyżka mąki
sól
pieprz
rozmaryn
olej
Sposob przygotowania

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę 2x2 cm. Oprószyć mąką i zrumienić na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażyć paprykę pokrojoną w drobną kostkę i cebulę pokrojoną w plasterki. Gdy się zezłoci zalać całość szklanką wody. Zamieszać aż wywar nabierze brązowej barwy i zalać nim mięso w rondlu. Dusić do miękkości. Wlać wino, wsypać 1/2 łyżeczki rozmarynu, popieprzyć i osolić do smaku. Odparować sos do dosyć gęstej konsystencji.