Tortilla z mięsem i fasolą
SKŁADNIKI:
1 opakowanie Tortilli z mięsem i fasolą Kamis
250 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
1/2 puszki fasoli czerwonej
2 łyżki oleju
100 ml (2/5 szkl.) wody
4 szt. placków pszennych tortilla
PRZYGOTOWANIE:
Burrito, czyli tortilla z farszem z mięsa i fasoli, jest prawdziwą specjalnością kuchni Meksyku. Burrito, czyli „osiołek”, to jeden z najpopularniejszych sposobów zawijania tortilli. Tortillę można także składać w kopertę, zawijając przeciwległe rogi. Miłośnicy kuchni meksykańskiej nie wyobrażają sobie burrito bez charakterystycznych przypraw: ognistego chili i słodkiej papryki. To one, wraz z natką kolendry, oregano i kminkiem, decydują o charakterze smakowym dania.
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C.
Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj dokładnie wymieszaną ze 100 ml wody zawartość opakowania. Smaż przez około 1 minutę.
Następnie dodaj przepłukaną zimną wodą i osączoną na sitku fasolę i wszystko razem podsmażaj przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Tortillę zawiń w folie aluminiową i zagrzej w ciepłym piekarniku przez około 2 minuty (lub w kuchence mikrofalowej przez około 15 sekund - nie zawijaj wówczas w folię).
Farsz nałóż na środek ciepłej tortilli. Złóż brzegi do środka tak by powstała prostokątna paczuszka.
Burrito umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez około 15 minut.
Nasze propozycje:
Dla urozmaicenia smaku do farszu możesz dodać plastry pomidorów, kukurydzę z puszki i starty żółty ser.
Burrito możesz udekorować kwaśną śmietaną i świeżymi listkami kolendry lub oregano.