Klops pomarańczowy
SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
cebula
jajko
sól i świeżo zmielony pieprz
papryka czerwona 1 łyżeczka
papryka czerwona 1/2 łyżeczki
3 łyżki bułki tartej
sok z jednej dużej pomarańczy (lub 2 małych)
zioła posiekane: trochę oregano, troche natki pietruszki
3-4 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
plastry pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, siekamy drobno. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, sok z 1/2 dużej pomarańczy, bułke tartą, posiekane zioła, papryki i znów dokładnie wyrabiamy. Formujemy klopsa. Formę żaroodporną lub keksową smarujemy oliwą. Na spodzie kładziemy klopsa i na 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. W międzyczasie robimy smarowidło. Mieszamy koncentrat lub przecier z sokiem z 1/2 pomarańczy na jednolitą masę. Następnie wyciagamy klopsa i na górę kładziemy plasterki pomarańczy a na górę smarujemy go masą i posypujemy natką pietruszki. Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika na jakies 15 minut. Gotowy klops kroimy na kawałki