Klops pomarańczowy
SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)

cebula

jajko

sól i świeżo zmielony pieprz

papryka czerwona 1 łyżeczka

papryka czerwona 1/2 łyżeczki

3 łyżki bułki tartej

sok z jednej dużej pomarańczy (lub 2 małych)

zioła posiekane: trochę oregano, troche natki pietruszki

3-4 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego

plastry pomarańczy








PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, siekamy drobno. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, sok z 1/2 dużej pomarańczy, bułke tartą, posiekane zioła, papryki i znów dokładnie wyrabiamy. Formujemy klopsa. Formę żaroodporną lub keksową smarujemy oliwą. Na spodzie kładziemy klopsa i na 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. W międzyczasie robimy smarowidło. Mieszamy koncentrat lub przecier z sokiem z 1/2 pomarańczy na jednolitą masę. Następnie wyciagamy klopsa i na górę kładziemy plasterki pomarańczy a na górę smarujemy go masą i posypujemy natką pietruszki. Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika na jakies 15 minut. Gotowy klops kroimy na kawałki