Spaghetti bolognese
Składniki
opakowanie makaronu so spagetti nie tandety bo będzie twardy !
mięsko mielone powinno być wiep-woł. ale ja polecam z indyka
pomidorki w puszce bez skóry
2 cebule by było przyczym popłakać
2 ząbki czosnku
oliwa z olivek ale olej też może być
bazylia , oregano ,rozmaryn
pieprz i sól
opcjonalnie wino czerwone wytrawne
koncentrat pomidorowy i tu proszę kupić lepszy jest bogatszy smakowo
ser parmezan ale może być również inny jak ktoś niema
Etapy przygotowania
1. Zaczynamy od smażenia cebuli drobniutko posiekanej pod koniec smażenia dodajemy czosnek także posiekany drobno , gotowe leci do gara w jakim zrobimy sos ;-)
2. następnie smażymy mięso i tutaj proszę uważać należy je drobno rozgniatać widelcem przez cały czas smażenia tak aby nie było grud mięsnych i również przekładamy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Następnie zaczynamy dusić to wszystko z dodatkiem ziół tu dodajemy wedle uznania chodzi o smak ale uwaga co za dużo to niezdrowo więc porcjować umiarkowanie ;-0
3. następnie pomidory wraz z sosem i koncentraten rozdrabniamy można w mikserze i dodajemy do naszego sosu i tak wszystko razem dusimy około 25 minut sos powinien być gesty jak jest za gęsty podlewamy winem lub bulionem albo poprostu wodą i dusimy jeszcze 10 minutek.
4. a w między czasie gotujemy makaron wedle przepisu z opakowania i dodajemy troszkę oleju do wody to nam się makaron nie poskleja./
5. a teraz tak gotowe danie nakładamy na większy talerz może być większy niż standardowy to lepiej się prezentuje oraz łatwiej spożywa makaron , na makaron sos z mięsem dekorujemy to kilkoma listkami bazylii i posypujemy tartym serem , jeśli nie macie świeżych ziół to posypcie delikatnie suszonym oregano.