Składniki

4 plastry schabu
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
20 dag sera camembert
łyżeczka tymianku
250 ml śmietany 18-proc.
100 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz


  • Sposób przygotowania

    1.
    Przygotowujemy marynatę: olej starannie mieszamy z musztardą, a następnie z tymiankiem.
    2.
    Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Smarujemy marynatą. Mięso wstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki.
    3.
    Przygotowujemy sos: wino zagotowujemy, następnie wlewamy śmietanę i wkruszamy ser. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż ser całkowicie się roztopi.
    4.
    Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 °C.