Gruszki w sosie winnym
Sposób przygotowania
Obrane gruszki przekroiłam na połówki, oczyściłam, włożyłam do małego rondelka, zalałam wodą i wsypałam ok. 150 g cukru, troszkę cynamonu i dodałam sok z cytryny. Gotowałam na małym ogniu, aż nieco się podgotowały, ale pozostały jędrne. Zestawiłam je z ognia. Ostygły w syropie. Do drugiego rondelka wsypałam maliny, jagody, borówki, porzeczki, wsypałam trochę cukru, wlałam 150 ml półsłodkiego czerwonego wina i sok z połowy cytryny. Gotowałam powolutku, aż owoce się rozgotowały, a sos nieco wyparował. Sos przestudziłam, zmiksowałam, przetarłam przez sitko. Gruszki pokroilam na cienkie plasterki i ułożyłam w kompotierkach. Dodałam sos, a na wierzchu ułożyłam całe owoce.