Makaron zapiekany z serem i brzoskwinią - SKŁADNIKI:
- 200 g makarony pióro Mamma Mia
- 400 g twarogu z wiadra
- 4 jajka
- łyżka otartej skórki z cytryny
- łyżka świeżego soku z cytryny
- 4 połówki brzoskwini z puszki
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżka masła
- łyżka maku do wysypania formy
Makaron zapiekany z serem i brzoskwinią - PRZYGOTOWANIE:Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łyżką cukru do białości. Do takiej masy dodajemy serek, sok z cytryny i skórkę. Mieszamy w makaronem za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki aby nie pokaleczyć piór. Formę smarujemy masłem i posypujemy makiem. Wykładamy połowę masy, na niej układamy pocięte w paski brzoskwinie i przykrywamy resztą masy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 min w 180 stopniach. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Po 45 min podkręcamy piekarnik na 220 pokrywamy zapiekankę pianą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy jak lekko ostygnie.