Makaron zapiekany z serem i brzoskwinią - SKŁADNIKI:


  • 200 g makarony pióro Mamma Mia









  • 400 g twarogu z wiadra
  • 4 jajka
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • łyżka świeżego soku z cytryny
  • 4 połówki brzoskwini z puszki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • łyżka maku do wysypania formy







Makaron zapiekany z serem i brzoskwinią - PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łyżką cukru do białości. Do takiej masy dodajemy serek, sok z cytryny i skórkę. Mieszamy w makaronem za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki aby nie pokaleczyć piór. Formę smarujemy masłem i posypujemy makiem. Wykładamy połowę masy, na niej układamy pocięte w paski brzoskwinie i przykrywamy resztą masy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 min w 180 stopniach. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Po 45 min podkręcamy piekarnik na 220 pokrywamy zapiekankę pianą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy jak lekko ostygnie.