Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki pepperoni
- 35 dkg pieczarek
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- sól ziołowa do smaku
- pieprz do smaku
- 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki bazylii
- 1 czubata łyżka pszennejmąki
- przyprawa uniwersalna - wg uznania
Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać pieczarki, usmażyć je. Do grzybów dodać mięso i przyprawy. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z grzybami dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą, bazylię, koncentrat pomidorowy i 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.