Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:


  • 1 cebula







  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 35 dkg pieczarek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki bazylii
  • 1 czubata łyżka pszennejmąki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania





Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać pieczarki, usmażyć je. Do grzybów dodać mięso i przyprawy. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z grzybami dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą, bazylię, koncentrat pomidorowy i 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.