Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią - SKŁADNIKI:






  • 1 por
  • 30 dag cukinii
  • 20 dag dyni
  • 20 dag zielonej papryki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 20 dag marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag kiełbasy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku





Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią - PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić. Obraną dynię bez nasion, marchewkę, cukinię ze skórką i paprykę pokroić w kostkę. Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać. Na połowie rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną marchewkę i por. Następnie wsypać zieloną paprykę, cukinię, dynię, papryczkę chilli i pomidory. Wlać odrobinę wody, wymieszać i dusić przez kilka minut. Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną kiełbasę bez osłonki. Połączyć z warzywami, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę jarzynka, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.