Kotleciki mielone z dynią i szczypiorkiem - SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
- 15 dag dyni
- 1/2 bułki kajzerki
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 średnia cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kotleciki mielone z dynią i szczypiorkiem - PRZYGOTOWANIE:
Dynię bez skóry i nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać jajko, posiekany szczypiorek, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dynię, przyprawę jarzynka i pieprz. Wszystko razem dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą ( gdy masa mięsna jest zbyt wolna dodać odrobinę bułki tartej). Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.