Kotleciki mielone z dynią i szczypiorkiem - SKŁADNIKI:


  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki




  • 15 dag dyni
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • olej do smażenia





Kotleciki mielone z dynią i szczypiorkiem - PRZYGOTOWANIE:

Dynię bez skóry i nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać jajko, posiekany szczypiorek, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dynię, przyprawę jarzynka i pieprz. Wszystko razem dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą ( gdy masa mięsna jest zbyt wolna dodać odrobinę bułki tartej). Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.