Pieczony ryż z marchewką i udkami kurczaka
SKŁADNIKI:
- 8 udek kurczaka
- 3 torebki ryżu
- 3 marchewki
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżki soli
- 100 ml oleju
- 2 kostki rosołowe drobiowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj marynatę do kurczaka łącząc ze sobą przyprawy oraz olej. Mięso dokładnie obtocz marynatą i pozostaw na godzinę w lodówce.
2. Zagotuj ok. 750 ml wody i rozpuść w niej kostki rosołowe. Umyj i obierz marchew oraz zetrzyj na grubych oczkach tarki.
3. Do naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż wymieszany z marchewką. Zalej go bulionem drobiowym i wymieszaj. Następnie ułóż na wierzchu udka kurczaka.
4. Piecz przez ok. 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.