Zupa śmietankowa z marchewką i koperkiem
Składniki
bulion 8 szkl.
marchewka 3 szt.
koperek 1 pęczek
pietruszka 1 szt.
seler 1 kawałek
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 2 ziarna
śmietana 18% 1 szkl.
Sposób przyrządzenia
Marchewkę, pietruszkę, seler myję, obieram ze skórki, kroję w kostkę lub ścieram na dużych oczkach. Koperek myję, osuszam, drobno siekam. Do bulionu dodaję liść laurowy i ziele angielskie. W bulionie gotuję starte warzywa (marchewkę, seler i pietruszkę) do miękkości. Dodaję posiekany drobno koperek. Zabielam zupę na koniec śmietaną, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Gorącą zupę rozlewam na talerze i od razu podaję. Na wierzchu można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.