Składniki

ciasto:

1/3 kg mąki

jajko

1/2 kostki miękkiego masła

szczypta soli

kilka łyżek mleka lub 3-4 łyżki gęstej śmietany



nadzienie:

brokuł

po łyżeczce: majeranku, rozmarynu i oregano

4 łyżki twarogu

3 łyżki śmietany



sos beszamelowy:

szklanka mleka

2 łyżki mąki

20 dag żołtego startego sera

1/4 kostki masła

sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim posmarowaną masłem blaszkę i podpiec na złoto. Brokuły podzielić na cząstki, opłukać i zblanszować.

Przygotować sos: roztopić masło na patelni, dodać mąkę, wymieszać. Dolać mleko i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką, dodać starty żółty ser, wymieszać. Ciasto posmarować cienką warstwą twarożku wymieszanego ze śmietaną. Brokuły zmieszać z sosem beszamelowym i wyłożyć równą warstwą na twaróg. Posypać przyprawami. Piec 15 min w 180 st.