Składniki

ilość porcji: 6

  • 1 opakowanie herbatników typu digestives
  • 70 g masła, stopionego
  • 1 puszka (397 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 3 cytryny


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 25min.

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  2. Pokruszyć herbatniki, dodać do nich stopione masło, wymieszać i wyłożyć tą masą dno głębokiej formy do tarty. Przycisnąć masę dobrze ręką lub szklanką.
  3. Do miski wlać skondensowane mleko, dodać jajka i dobrze wymieszać. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i odstawić. Wycisnąć sok z wszystkich 3 cytryn i powoli wlewać go do mleka, stale mieszając trzepaczką - masa powinna zgęstnieć. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
  4. Wlać krem cytrynowy na przygotowany spód i piec przez 10 minut.
  5. Przestudzić tartę i wstawić do lodówki.