Składniki
ciasto:
1/3 kg mąki
jajko
1/2 kostki miękkiego masła
szczypta soli
kilka łyżek mleka lub 3-4 łyżki gęstej śmietany
nadzienie:
brokuł
po łyżeczce: majeranku, rozmarynu i oregano
4 łyżki twarogu
3 łyżki śmietany
sos beszamelowy:
szklanka mleka
2 łyżki mąki
20 dag żołtego startego sera
1/4 kostki masła
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim posmarowaną masłem blaszkę i podpiec na złoto. Brokuły podzielić na cząstki, opłukać i zblanszować.
Przygotować sos: roztopić masło na patelni, dodać mąkę, wymieszać. Dolać mleko i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką, dodać starty żółty ser, wymieszać. Ciasto posmarować cienką warstwą twarożku wymieszanego ze śmietaną. Brokuły zmieszać z sosem beszamelowym i wyłożyć równą warstwą na twaróg. Posypać przyprawami. Piec 15 min w 180 st.