Składniki:
1 rozcięta laska wanilii bourbon
600 ml mleka
4 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
3 paski skórki z cytryny
3 łyżki miałkiego cukru
nieco wódki (do smaku)
600 g świeżych malin
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą rozmieszaj na gładką masę z odrobiną mleka. Do rondla wlej mleko. Wydrap nasionka z laski wanilii. Dorzuć do mleka razem z laską. Dodaj także skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Wyjmij skórkę z cytryny i laskę wanilii. Wlej pastę z mąki kukurydzianej i mleka. Gotuj, cały czas mieszając przez 3-4 minuty. Gdy budyń zacznie gęstnieć, dosyp cukier i gotuj przez 2 minuty. Do smaku dolej wódkę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przelej do dużej formy albo 4 kokilek. Zostaw na noc w lodówce. Przed podaniem, przez minutę rozgrzej w rondlu ćwierć porcji malin. Rozgnieć widelcem. Wrzuć resztę owoców i podgrzej, aby powstał sos, w którym pływają całe owoce.
Wyłóż porcje budyniu na talerze. Podawaj z ciepłymi malinami.