Składniki:
185 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
250 ml mleka
2 łyżki cukru (tylko do deserów)
2 łyżeczki roztopionego masła
woda


Przygotowanie:
Wsyp mąkę do miski i zrób wgłębienie. Dodaj sól, jajka, mleko i cukier (jeśli go używasz). Mieszaj powoli zagarniając mąkę z brzegów, co pozwoli ci uniknąć grudek. Przecedź masę, jeśli zależy ci, żeby była bardzo gładka. Dodaj masło. Odstaw na 1 – 2 godziny przed smażeniem. Rozrzedź masę wodą, aby uzyskać konsystencję lekkiej śmietany. Podgrzej patelnię do naleśników nad dużym ogniem. Posmaruj ją roztopionym, sklarowanym masłem lub olejem (chyba, że używasz patelni, do której nic nie przywiera). Odmierz 1 - 2 łyżki ciasta naleśnikowego i rozprowadź je szybko na patelni. Jeśli nałożyłaś za dużo ciasta, odlej je. (Naleśniki powinny być cienkie jak papier). Kiedy brzeg naleśnika zarumieni się, przewróć go na drugą stronę. Postaraj się, żeby naleśniki nie wystygły, kiedy przygotowujesz następne.


Podsmażone plastry jabłek:
60 g masła
140 g cukru
4 obrane jabłka, pokrojone na 8 części
sok z cytryny do smaku


Roztop masło w rondlu. Dodaj cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Włóż kawałki jabłek i gotuj je w karmelu, aż się zarumienią i zmiękną. Dodaj odrobinę soku z cytryny do smaku. Podawaj naleśniki na talerzu. Nałóż jabłkowe nadzienie. Zwiń naleśniki.