Składniki:
szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
sól
woda gazowana
olej
zmiksować mleko, mąkę, jaja i sól. Pod koniec miksowania dodać olej. Smażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie do naleśników:
150 ml rumu
40 g rodzynek
20 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
120 g orzechów włoskich
100 ml śmietany
120 g cukru
cynamon mielony
Przygotowanie:
Na dzień przed przygotowaniem naleśników rodzynki i pokrojone drobno skórki pomarańczowe moczymy w rumie. Orzechy włoskie mielimy i dodajemy do podgrzanej śmietany, podobnie jak skórkę pomarańczową, cukier, rodzynki i szczyptę cynamonu. Gotujemy kilka minut aż otrzymamy gęstą masę. Kiedy masa przestygnie, dolewamy do niej połowę rumu i mieszamy. Naleśniki smarujemy masą, zwijamy lub składamy i podajemy polane sosem czekoladowym.
Polewa czekoladowa:
250 ml mleka
110 g cukru
100 g czekolady
50 g kakao
3 żółtka
150 ml gęstej śmietanki
mąka, wanilia
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z 30g cukru i odrobiną wanilii. Rozpuszczamy czekoladę i ubijamy gęstą śmietankę. Żółtka mieszamy z 80g cukru, 50g kakao i odrobiną mąki i zimnego mleka aż do otrzymania kremowej masy. Dodajemy czekoladę i bardzo powoli dolewamy gotujące się mleko. Całość podgrzewamy uważając, by masa się nie zagotowała. Gdy masa lekko ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę i pozostałą część rumu.