Syrop:
250 ml wrzącej wody
250 g cukru
Sorbet:
400 ml soku grejpfrutowego (z 4 średnich grapefruitów, odcedzony)
250 ml syropu (patrz wyżej)
1 łyżka soku z cytryny, odcedzonego
1 łyżka Campari (dla koloru, niekonieczne)
1 białko jajka
1 łyżka skórki z grapefruita
Przygotowanie:
Zagotuj wodę. Zalej nią cukier. Mieszaj, aż cukier rozpuści się. Ostudź, ochłodź.
Można też zalać 1 kg cukru 1 l wody (5 szklanek cukru i 4 wody). Podgrzej cukier z wodą w rondlu, gotuj 4 minuty, aż cukier rozpuści się. Ostudź, ochłodź. Zetrzyj skórkę z jednego grejpfruta. Wymieszaj sok grejpfutowy, syrop, sok cytrynowy i Campari. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Mieszanka powinna być bardzo zimna. Wlej mieszankę sorbetową do maszyny do lodów. Ubijaj 15 minut. Wymieszaj 1 – 2 łyżeczki mieszanki z białkiem jajka i skórką za pomocą widelca. Dodaj do mikstury sorbetowej. Ubijaj jeszcze 5 min. Przełóż sorbet do pojemnika i zamroź na kilka godzin. Smaki przegryzą się.