Sałatka z grejpfruta
Składniki
1 duży różowy grejpfrut
3 łyżki czerwonej soczewicy (może być z puszki)
100 ml bulionu warzywnego
4 liście sałaty
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 awokado
1 łyżka oliwy (najlepiej z pestek winogron)
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
Sposob przygotowania
Grejpfrut obieramy ze skórek i błonek. Sok, który wypłynie, zlewamy do szklaneczki, a następnie łączymy z bulionem warzywnym. Tak powstałym sosem zalewamy ugotowaną wcześniej lub odsączoną soczewicę z puszki i zagotowujemy. Po odlaniu wywaru (zachowujemy) odstawiamy soczewicę do ostygnięcia. Awokado obieramy cienko ze skóry i wyjmujemy pestkę. Kroimy na plasterki, które delikatnie mieszamy z kawałkami grejpfruta. Na talerzu układamy liście sałaty, na nich grejpfrut z awokado, dodajemy soczewicę. Wywar z bulionu i soku z grejpfruta doprawiamy do smaku oliwą, musztardą, solą i pieprzem. Sosem tym polewamy sałatkę, a na końcu posypujemy szczypiorkiem. Wartość energetyczna 1 porcji wynosi 336 kcal