Składniki:
4 szklanki soku z gruszek (1l)
1 szklanka cukru (250 ml)
8 dojrzałych gruszek, przekrojonych na pół
sok i skórka starta z 1 cytryny


do podania:
kandyzowany imbir, posiekany
świeża bazylia, pokrojona w długie paseczki


Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużym rondlu. Gotujemy 15 minut, aż gruszki będą miękkie przy nakłuciu widelcem. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Sok gotujemy kolejne 15 minut, aż zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Powstały syrop i gruszki miksujemy w blenderze. Przecieramy do miski przez drobne sito. Wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie wyjmujemy i ubijamy na kremową konsystencję. Wstawiamy do zamrażalnika. Powtarzamy ubijanie co godzinę, aż sorbet będzie miał gładką konsystencję (w sumie około 4 razy). Podanie: przybieramy imbirem i bazylią. Uwaga: sorbet możemy przygotować w maszynie do lodów zgodnie z instrukcja producenta.